“‘Hellohhh,’ zei een mevrouw. Ze had een bruin uniform aan en droeg een witte band om de arm. Onder haar kin zat een wrat. Nadat ze hem over zijn haren had gestreken, hield ze Boris een onderbroek voor. Hij was te groot. In een mand met ondergoed zocht ze naar een kleinere.

Behalve drie onderbroeken en drie hemden, kreeg hij twee lange broeken van ribfluweel, twee shirts, twee truien en een monty coat. De kleren werden met een touwtje samengebonden en in zijn handen gedrukt. Van zijn moeder moest hij ‘senk joe’ zeggen.”

Jan Brokken, De zee van vroeger. Maatstaf. Jaargang 34, 1986.


verse Jassen - Fresh Coats
Najaar 2023!


Welcome style afficionados seeking for the vintage montycoat with the strongest resemblance in fit and fabric of the original Royal Navy version. The ‘Zeeduffel’ has been made by a small family owned workshop ever since 1952, making it the oldest manufacturer of duffel coats still in operation.

The Zeeduffel is a heavy quality, double-breasted, wind- and waterproof, 100% woolen monty-coat, made by using the same design and materials since 1952, permitting only minor adjustments over the years.

Magazijn Boss & Ulrich sells top quality vintage Zeeduffels: dry-cleaned, repaired, checked and mended. Ready for a new owner who cares about engaging with pieces of timeless fashion.

The products we sell are both sustainable and vintage, reasoning from the fact that in our era sustainable clothes should not be a fashionable choice, but a radical way of engaging in a new lifestyle by making proper sustainable choices.


Please contact us about the terms and conditions of shipping outside The Netherlands.de Zeeduffel

 Zeeduffels zijn zware wollen jassen uit Leiden die sinds 1952 gemaakt werden in een klein familieatelier. Het ontwerp van deze houtje-touwtje jassen is door de jaren heen nagenoeg niet veranderd en gebaseerd op de klassieke wollen Engelse marinejas, de zogenaamde duffel coat. De Royal Navy liet deze jassen eind negentiende eeuw produceren om matrozen tegen weer en wind te beschermen zonder de bewegingsvrijheid te beperkten, vandaar hun oversized pasvorm. De Engelse veldmaarschalk Montgomery liet zich tijdens de tweede wereldoorlog vaak fotograferen in de duffel coat, waarna de jas wereldwijd bekend werd onder de naam monty coat. In de jaren ’50 en ’60 werd de duffel populair onder studenten en burgers, zowel mannen als vrouwen, omdat ze ruim beschikbaar kwamen doordat het Britse leger haar oorlogsvoorraden van de hand deed. Diverse fabrikanten namen de duffel in productie. In Nederland werd de jas populair onder de naam ‘houtje-touwtje jas’.

Veel fabrikanten deden concessies ten gunste van de prijs en het draagcomfort door goedkopere synthetische stoffen te gebruiken in plaats van wol. De collectie zeeduffels van Magazijn Boss & Ulrich onderscheiden zich  door vast te houden aan de originele uitvoering, dus een 100% wollen, ongevoerde jas van zware kwaliteit die waterbestendig en winddicht is, perfect voor de Hollandse herfst en winter. Deze eigenschappen maakten de zeeduffel ook een begrip in de zeilwereld. Daarnaast is de zeeduffel dubbelgeknoopt, waardoor hij zowel over rechts als over links dichtgeknoopt kan worden, op de vrouwelijke of mannelijke wijze zo je wil.

Magazijn Boss & Ulrich biedt eersteklas vintage zeeduffels. De jassen variëren in leeftijd tussen de zestig en tien jaar oud. Onze jassen worden geheel nagezien, zo nodig gerepareerd met originele materialen en gestoomd. Daarnaast wordt ons eigen label in de jas genaaid als garantie voor originaliteit en kwaliteit.


magazijn Boss & Ulrich

 duurzame keuze
De beste eigenschap van de zeeduffel is dat hij een leven lang mee kan gaan, sterker nog, hij vormt zich naar je leven. Het dragen maakt de zeeduffel met de jaren alleen maar mooier. Die kwaliteit maakt de jas exemplarisch voor hoe we in de toekomst met onze kleding om zullen gaan.

Magazijn Boss & Ulrich is optimistisch en radicaal: échte duurzaamheid is mogelijk en nodig. Dus lokale productie, herwinbare grondstoffen, kwalitatief hoogwaardige arbeid, een product dat gerepareerd kan worden en lang meegaat. Dat is geen streven, maar de norm.

 over

Vroeger had je warenhuizen en speciaalzaken. Nu ook nog, al moet je harder zoeken. Magazijn Boss & Ulrich is ontstaan uit vooruitstrevende nostalgie: onze ambitie is de online winkel te zijn waar je een uitstekende sortering van goede spullen treft die lang meegaan en waarmee je je leven deelt.our collection